Gedraag jij je soms als een Hollebolle Gijs? En weet je waarom je dat doet? Een van onze diepste onbewuste angsten is die voor afwijzing. Voel je je afgewezen, dan ervaar je in feite een tekort, bijvoorbeeld een gebrek aan aandacht of liefde. Dat veroorzaakt stress. De primaire reactie op afwijzing is in je schulp kruipen, om te voorkomen dat je opnieuw gekwetst wordt.
Doordat je je terugtrekt, voel je je tekort nog meer en zo raak je in een neergaande spiraal.
Vreetbui
Je brein wil dat nare gevoel zo snel mogelijk voor je oplossen. Een tekort betekent voor je brein: paniek, ik moet eten om te overleven! Je brein wil je
dus laten eten, want een zoethoudertje stelt je brein gerust. Herken je het, dat je je tijdelijk beter voelt als je wat hebt gegeten? Ik in ieder geval wel.
Een tekort betekende in de oertijd dat je niet kon overleven. Maar we leven niet meer in de oertijd en een tekort betekent niet altijd een tekort aan eten. Er zijn ook andere voedingsbronnen, zoals aandacht en liefde. Je brein maakt daarin geen onderscheid, het reageert nog net zoals in de oertijd alleen op het signaal dat er tekort is aan voeding en zorgt ervoor dat jij alleen maar kunt denken aan eten en je gaat gedragen als een Hollebolle Gijs.
Andere manieren om je te voeden
Stel nu, dat je je niet zou terugtrekken en afsluiten. Stel nu, dat je manieren weet te bedenken om wel aandacht en liefde te krijgen, bijvoorbeeld door dingen voor elkaar te doen? Weet je wat er dan in je brein zou gebeuren? Inderdaad: je brein zou ook met dat ‘zoethoudertje’ tevreden zijn. En ermee ophouden om jou alleen maar aan eten te laten denken.
En weg is Hollebolle Gijs.
Afhankelijk van anderen
Een veelgehoorde reactie is dat je voor liefde en aandacht afhankelijk bent van anderen. Natuurlijk is liefde en aandacht krijgen van een ander heel
fijn. Alleen is een ander niet altijd voorhanden en als je jezelf afhankelijk maakt van anderen, dan loop je dus tegen een probleem aan.
Gelukkig is er een andere mogelijkheid, waarbij er geen sprake is van afhankelijkheid: geef jezelf liefde en aandacht. Respecteer je behoeften,
accepteer jezelf zoals je bent en ga met jezelf om zoals je dat met een hele goede vriend(in) zou doen. Wees mild voor jezelf.
Deze tip helpt je overigens niet alleen bij dreigende vreetbuien. Met liefde en aandacht met jezelf omgaan geeft je rust in je hoofd en vanuit die
zijns-toestand kun je op alle levensgebieden meer bereiken. Wees dus je eigen beste vriend(in). 24/7.
Hoe verder?
Wil je weten waardoor het komt, dat jij je zo snel afgewezen voelt? Of waarom het zo moeilijk voor je is jezelf te accepteren zoals je bent en jezelf liefde en aandacht te geven? Wil je leren hoe je blijvend beter met jezelf kunt omgaan? Al schrijvend ontdek jij je eigen gebruiksaanwijzing.