In artikelen

Vaak hoor ik mensen klagen en daar is op zich niets mis mee. Het is toch ook heerlijk om af en toe eens lekker ongenuanceerd te mopperen? Uiting geven aan je ongenoegen in plaats van het op te kroppen. Prima, zolang het maar geen klaagzang zonder eind wordt, want dan stap je in de slachtofferrol.

Ik geloof dat het altijd mogelijk is om je situatie te draaglijker te maken, mits je dat zelf heel graag wilt. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit schrijfsel.

Verhaal vertellen

Eerst heb je de ruimte nodig om je verhaal te vertellen. Gedeelde smart is halve smart. Succesverhalen en vrolijke verhalen, daar heeft niemand moeite mee, daar deelt iedereen graag in mee. Maar ook verdrietige en nare verhalen mogen en moeten verteld worden. Je verhaal moet je kwijt, dat lucht op en is geen klagen. Helaas is niet alles op deze wereld leuk. Het is wat het is en dat mag gezegd worden.

In actie komen

En daarna? Je kunt blijven hangen in de negativiteit van je verhaal en er steeds opnieuw over klagen, met het risico dat je al snel als zeurpiet wordt gezien en niemand meer naar je wil luisteren. Waardoor je je nog onprettiger voelt. Zo bevestig je voor jezelf de zwaarte van je situatie.

Positief als ik ben, zal ik proberen je te laten inzien dat je niet hoeft te blijven zitten waar je zit. In de slachtofferrol zitten is voor niemand prettig. Zou je niet veel liever af willen van de situatie die je pijn doet en onrust geeft? Je kunt er iets van maken, hoe rot je situatie ook is. Roeien met de riemen die je kunt vinden. Als overwinnaar uit de strijd komen, ondanks de omstandigheden die je niet kunt veranderen. Er is veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Dat betekent dat je moet gaan bewegen, letterlijk iets anders moet gaan doen, iets moet veranderen. Verantwoordelijkheid voor jezelf nemen, uit de slachtofferrol stappen. Hulp vragen en accepteren. Leren dankbaar te zijn voor wat er wel is. Je verwachtingen bijstellen. Enge dingen toch maar gewoon eens uitproberen. Stoppen met al die maren. Het kan altijd anders, ook al zie je niet meteen hoe of wat. Veel kleine stapjes zorgen voor een grote verandering.

Blijven zitten

Blijf je liever zitten waar je zit? Ook prima. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, er zijn altijd mensen die, vaak zonder dat ze dat durven toegeven, hun situatie niet echt willen veranderen. In die gevallen is het belang om in de situatie (slachtofferrol) te blijven hangen groter dan de pijn of het verlangen om te veranderen. Bijvoorbeeld omdat het iemand aandacht oplevert, of omdat veranderen om welke reden dan ook nog pijnlijker is. Iedere verandering betekent immers dat je iets anders achterlaat. En dat iets kan zo zwaar wegen, dat je nog niet in beweging kunt komen.

Pas als er een echte crisis ontstaat, slaat de balans door en wordt de pijn of het verlangen groot genoeg. Een crisis kan allerlei vormen aannemen, maar dwingt je feitelijk om in beweging te komen.

Hoe verder?

Kun je hulp gebruiken bij het in beweging komen? Zie voor ideeën het monsterartikel over het instellen van je levenskompas. Van lieverlee wordt duidelijk wat je kunt doen om je situatie te veranderen. Over succesvol veranderen lees je in dit monsterartikel.

Ontdekken dat je liever blijft zitten waar je zit, kan trouwens ook de uitkomst zijn, want vooraf weet je meestal niet goed wat er nu aan de hand is. Als je ontdekt wat je achterliggende belang is om te blijven hangen in een situatie, dan wordt het gemakkelijker daarin te berusten in plaats van onophoudelijke te klagen (waar je zelf ook niet blij van wordt). Jij blij(er), je omgeving blij, iedereen blij!

 

Leave a Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Start typing and press Enter to search