.
over het instellen van je levenskompas
Om me heen zie ik soms mensen die vrij en blij in het leven staan. Zo wil je je ook voelen toch? Ik in ieder geval wel.
Een aantal jaren geleden vroeg ik me af of ik niet ook diep in mezelf verstopt een bijzonder talent of passie had waarmee ik mezelf zo kon laten stralen. Dat bleek zo te zijn en daarmee kreeg ik goud in handen: mijn eigen levenskompas.
Vrij en blij in het leven staan
Iedereen beschikt over zijn eigen bijzondere talenten en passies. Een levenskompas zit vaak verstopt onder wat jij denkt dat anderen van je verwachten, onder de ideeën die je over jezelf hebt, of onder hoe jij denkt dat de dingen ‘horen’.
Hoe kom je nu bij de knopjes waarop je moet drukken om vrij in het leven te staan? Wat belemmert jou om zo te stralen? Het leven is te kort en te waardevol om nog langer te wachten!
Je wilt het anders gaan doen en meer kunnen leven vanuit jezelf: met een goed gevoel, met passie en zelfvertrouwen. Zo’n rustig en stralend mens zijn. Weg met de stress en de onrust. Maar hoe? En wat moet je dan doen?
Ik neem je stap voor stap mee.
Je levenskompas instellen
Een intern kompas geeft richting aan alles wat je doet. Het is je eigen levenskompas. Je interne kompas wordt bepaald door je persoonlijke waarden, je talenten, je passie en je missie. Door dit (interne) kompas te volgen geef je prioriteit aan wat belangrijk en goed voor je is. Je brengt focus aan. Daardoor krijg je het leven dat bij je past en je gelukkig maakt.
Leven volgens je interne kompas heeft veel voordelen ten opzichte van je laten leven:
- Geen getwijfel meer.
- De juiste keuzes maken.
- Je houdt tijd over, door te stoppen met de dingen die je toch niet verder brengen. Die tijd kun je benutten voor dingen waar je wel enthousiast van wordt en die je wel verder brengen.
- Je bent enthousiaster en tevredener.
- Je ervaart meer voldoening.
- Het is veel gemakkelijker om je doel te bereiken.
1. Persoonlijke waarden (drijfveren)
Je persoonlijke waarden zijn de diepere reden waarom jij doet wat je doet. Ze geven weer wat je waardevol vindt in je leven, waar je betekenis aan hecht, wie je echt wilt zijn. Ze laten zien wat je beweegt, wat je motiveert, wat je het liefste wilt, wat bij je hoort, waar je voor staat, waar je gelukkig van wordt.
Je ontdekt je persoonlijke waarden door je zintuigen open te zetten en heel bewust je emoties te voelen. Niet denken met je hoofd, maar voelen wat je lijf je zegt.
Je kunt jezelf daarbij vragen stellen, of aan de hand van een lijst met waarden kiezen welke belangrijk voor jou zijn. Een aantal voorbeelden van waarden tref je ter inspiratie aan in de waardenwolk hieronder.
Vraag je bij alle waarden die je voor jezelf opschrijft af, waarom ze belangrijk voor je zijn, wat ze je opleveren en wat ze met je doen. Weeg af welke waarden het allerbelangrijkst voor je zijn en beperk je tot maximaal 10.
Vragen die je kunnen helpen je om persoonlijke waarden te ontdekken:
- Neem in gedachten waar je naar verlangt. Stel dat je dat zou krijgen, wat geeft dat je dan?
- Hoe wil jij dat anderen je over 5 jaar zien? Wat zouden ze dan zeggen over jou als persoon, over wat je hebt bereikt, over wat je hebt betekend voor hen?
- Welke eigenschappen en karaktertrekken bewonder je het meest in andere mensen?
2. Talenten
Iedereen heeft talenten. Het draagt bij aan je gevoel van welbevinden als je goed gebruik maakt van deze talenten. Ook de mensen om je heen worden daar beter van. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen als je je talenten in kaart wilt brengen:
- Wat gaat je van nature goed af?
- Waarom komen mensen bij jou?
- Welke hobby’s heb je?
- Wat vond je als kind heel erg leuk?
- Waar ben je trots op?
- Wat heb je goed opgelost?
- Wat zeggen anderen over je als je hen vraagt naar je positieve kanten?
3. Passie
Passie is hartstocht, een grote liefde ergens voor hebben. Dit kan bijdragen aan het vervullen van je missie. Passie zit verborgen in jouw persoonlijke visie (waar sta je voor / waar geloof je in). Het is het deel van je visie waar je superenthousiast over bent. Het is een krachtig middel waarmee je je visie tot werkelijkheid kunt maken. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het ontdekken van jouw passie:
- Waar wordt je enthousiast van?
- Wat fascineert je?
- Wat geeft je energie?
- Waarover raak je nooit uitgepraat?
- Wat wilde je als kind worden?
- Wat zou je doen als je de loterij won?
- Waardoor vergeet jij de tijd?
- Wat is je allergrootste droomwens?
- Wanneer straal je?
- Waar geniet je van?
- Wat sleept je door moeilijke momenten heen?
- Waar ben je nieuwsgierig naar?
- Wat zou je dolgraag willen leren?
4. Missie
In onze veeleisende samenleving is het niet zo moeilijk om de aansluiting kwijt te raken met wat goed is voor jou. Er zijn immers veel mensen en situaties die allemaal beïnvloeden wat jij doet. Doe je te veel dingen die niet bij je passen, dan gaat dat wringen op een gegeven moment. Je raakt jezelf kwijt. Het is daarom goed om jouw missie scherp in beeld te hebben. Onderstaande vragen kunnen je daarbij helpen:
- Waar gaat het echt om in jouw leven?
- Waar heb je alles voor over?
- Wat maakt je leven waardevol?
- Wat motiveert je?
- Waarvoor kom jij je bed uit?
- Waar ga je voor?
- Wat beloof je voor elkaar te krijgen?
- Wat wil je bereiken?
- Hoe wil je herinnerd worden?
- Wat is je doel?
- Wat wil jij bijdragen aan de wereld?
Je levenskompas volgen
Je hebt nu de ingrediënten waarmee je jouw levenskompas kunt instellen. Is je duidelijk wat je nodig hebt en wat je belemmert?
Iedereen heeft zo zijn eigen belemmeringen. Meestal worden deze ingegeven door gebeurtenissen uit je verleden als gevolg waarvan je ervan overtuigd bent geraakt dat iets nu eenmaal zo is en dat het onveranderbaar is. Maar is dat werkelijk zo als je heel kritisch naar de situatie kijkt?
Je hebt altijd keuzes, ook al kun je die zelf, vanwege je overtuigingen, niet direct zien. Je hoeft niet te blijven doen wat je altijd hebt gedaan omdat je dat jezelf zo hebt aangeleerd om toen te kunnen overleven, of omdat je ooit hebt geleerd dat het zo hoort. Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Pas als je het anders gaat doen verandert er iets. Meer lezen over hoe veranderen in zijn werk gaat? Kijk HIER.