In artikelen

Alleen al het woord ‘versimpelen’ brengt iets teweeg in mijn hoofd. Er ontstaat een soort helderheid en een gevoel van ‘ja, dàt is precies waar ik behoefte aan heb, een simpel leven en ruimte in mijn hoofd’. Herken je dat?

De grootste druk is vaak de druk die je jezelf oplegt

Ongemerkt maken we het soms zo ingewikkeld in ons leven. We voegen van lieverlee van alles toe, spullen, activiteiten, contacten om te onderhouden. En dan ineens vraag  je je met een paniekerig gevoel af hoe je in vredesnaam in deze situatie terecht bent gekomen en waar de nooduitgang is. Je dreigt te verzuipen in alles wat je ‘moet’ en raakt overprikkeld. Dan is het tijd om te versimpelen.

De keuze is reuze

Teveel willen in te weinig tijd. Dat zullen veel mensen herkennen. Het aanbod in onze samenleving is overdadig en de neiging om teveel te willen ligt altijd op de loer. Zoveel spullen, activiteiten of mensen zijn interessant of begerenswaardig. Alleen al het idee dat je dat allemaal zou moeten willen vreet energie en geeft stress. Niemand kan alles doen wat hij wil.

Als we een mooie kans laten liggen, dan zorgt ons brein meteen voor een paniekreactie: het gevoel van tekort komen. De Fear Of Missing Out, in de volksmond FOMO genoemd. Dit is overigens iets waar reclamemakers graag gebruik van maken, dat zul je begrijpen. Ik kan ze geen ongelijk geven.

Het gevoel dat je geen mooie kansen mag laten liggen, komt voort uit de oerdrang om te overleven. Je brein wil dat je alle kansen pakt – want stel je voor dat zich ineens een levensbedreigende situatie voordoet, dan krijg je spijt van je gemiste kans en moet je het misschien wel met de dood bekopen. Je brein wil dat je voldoet aan de verwachtingen en eisen van je omgeving en probeert je zover te krijgen dat je die verwachtingen ook aan jezelf stelt. Want stel je voor, dat mensen jou zouden buitensluiten, dan hangt je leven aan een zijden draadje of nog erger.

Die oerdrang zit ons behoorlijk dwars. Heel vroeger had ons brein er goede redenen voor. Voedsel en materialen waren schaars en in je eentje kon je onmogelijk overleven. In de loop van de eeuwen is onze samenleving echter enorm veranderd en inmiddels zouden we best toe kunnen met wat minder van deze oerdrang. Maar ons brein doet zijn werk nog als vanouds, het heeft het tempo van de ontwikkelingen om ons heen niet bij kunnen houden.

Je brein houdt je voor de gek!

Als je in de gaten hebt dat ons brein ons dus onbedoeld voor de gek houdt, kun je ervoor kiezen om dingen bewust anders te gaan doen dan je oerdrang je ingeeft. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf een handje helpen, door te versimpelen. Volgens mij is dat keihard nodig in onze samenleving, er vanuit gaand dat je niet wilt verzuipen in een ingewikkeld leven vol overprikkeling.

Meer maakt onrustig en geeft keuzestress, het maakt de boel ingewikkeld. Ingewikkeld is lastig, want dat begrijpt ons oerbrein niet: vroeger was het leven immers niet zo ingewikkeld en viel er niet zoveel te kiezen. Vanwege de geschiedenis van ons brein voelen we ons uiteindelijk beter bij simpel.

Het is goed om je te realiseren dat het niet altijd méér hoeft. Genoeg is genoeg.

Hoe kun je versimpelen?

Dat is simpel. Gooi overbodige ballast over boord. IJk en volg je levenskompas. Door je levenskompas te volgen geef je prioriteit aan wat belangrijk en goed voor je is. Je brengt focus aan en je leven wordt een stuk minder ingewikkeld. Voel je niet schuldig als je iets laat liggen om iets anders te kunnen doen. We kunnen niet alles en moeten dat ook niet willen.

Ballast over boord

  1. Versimpelen begint bij de vraag waar jij voor staat en waar jij voor gaat. Wat zijn je behoeften, je talenten en je waarden? Met deze ingrediënten stel je jouw levenskompas samen. Wat past bij de richting van je levenskompas geeft je energie. Wat er niet bij past, vreet energie. Bij het samenstellen van je levenskompas ga je van moeten naar mogen en in het ont-moeten ontmoet je jezelf pas echt.
  2. Vervolgens kijken we naar alles wat je hebt, wat je doet en je contacten. In hoeverre ondersteunt dat de richting van je levenskompas? Hoe zit het met de mensen in je leven? Met je afspraken? Met alle spullen die je hebt verzameld en met alles wat je meent te moeten doen? Wat niet dezelfde richting op wijst als je levenskompas is ballast. Je kunt dit inzichtelijk maken in een tabel. In de 1e kolom schrijf je de 6 levensgebieden onder elkaar op (gezondheid, sociale contacten, persoonlijke ontwikkeling, financiën, gezin/relatie, werk/carrière/doel in je leven). In de 2e kolom schrijf je per levensgebied welke bezigheden, spullen afspraken en relaties je momenteel niet verder helpen bij het volgen van je levenskompas. Je hebt nu jouw ballast in beeld gebracht.
  3. Gooi je ballast over boord. Loslaten geeft ruimte voor wat wel bij je past, wat je energie geeft. Je krijgt focus en je leven wordt een stuk eenvoudiger.
  4. Is er (weer) ruimte over? Voeg dan nog een 3e kolom toe aan de tabel, waarin je per levensgebied opschrijft welke bezigheden, spullen, afspraken en relaties je, passend bij de richting van je levenskompas, wilt toevoegen.

Tips

  • Accepteer dat veranderen pijn kan doen en bedenk wat het je voor positiefs gaat opleveren.
  • Durf te kiezen: volg je gevoel – je eerste ingeving is meestal juist.
  • Doe wat je doet met volle aandacht.
  • Wees niet bang nee te zeggen en je grenzen aan te geven.
  • Maak een ‘not-to-do lijst’ en hang deze op waar je hem steeds weer ziet.

Leave a Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Start typing and press Enter to search