Ben je nu hooggevoelig, hoogsensitief, of overgevoelig? Of misschien een HSP (highly sensitive person)? Over de verschillende termen bestaat veel verwarring en er is al heel veel discussie over geweest. Daarom hebben de Nederlandse en Belgische professionals de handen ineen geslagen en uitgezocht wat nu precies die verwarring veroorzaakt. En dat geeft duidelijkheid.
Begin 2018 was ik op een inspirerende dag voor HSP professionals in Nederland en daarbij kwam onder andere het belang van eenduidigheid in de terminologie naar voren. Daar ben ik een groot voorstander van.
Uitleg terminologie
Ben je hoogsensitief? Dan hebben we het over een aangeboren persoonlijkheidskenmerk (blijvend, onveranderbaar). Het Engelse woord daarvoor is HSP (highly sensitive person).
Hooggevoelig betekent in het Belgische taalgebruik een (over)emotionele manier van reageren op prikkels en heftige emoties (meestal tijdelijk, veranderbaar). Nederlanders noemen dat overgevoelig, een woord dat de Belgen niet kennen in hun taal. In Nederland wordt de term hooggevoelig gebruikt als synoniem voor hoogsensitief. In Nederland betekent de toevoeging ‘hoog’ namelijk ‘in hoge mate’ en de toevoeging ‘over’ betekent ’te’ of ‘over’.
Het maakt niet uit, zolang we maar snappen waar het over gaat, is mijn mening. Laten we het vooral niet te ingewikkeld maken! Zolang maar duidelijk is dat het ene het andere niet uitsluit, want hoogsensitief en overgevoelig kunnen samengaan. En dat overgevoelig zijn niet automatisch betekent dat je hoogsensitief bent.
Wat ik belangrijk vind
Ik vind het van groot belang om helder voor het voetlicht te brengen wat HSP is. Zoals het nu gaat, zie ik veel mensen afhaken omdat ze een totaal verkeerde indruk krijgen, bijvoorbeeld van zweverigheid of neuroticisme. Veel te veel mensen hebben geen idee dat ook zij HSP zijn (1 op de 5 mensen is hoogsensitief), waardoor zij ten onrechte het gevoel hebben dat ze anders, onaangepast, raar, aanstellerig of wat voor negatiefs dan ook zijn. Met dit soort overtuigingen kun je jezelf je leven lang ontzettend dwars zitten en dat is absoluut niet nodig. De ervaring leert dat zelfacceptatie vanzelf gaat, als je begrijpt wat er aan de hand is. Je voelt je ineens niet meer zo alleen. Er ontstaat ruimte voor gezondere gevoelens en gezonder gedrag.
Wat ik zo graag wil, is dat zoveel mogelijk HSP’s ook ontdekken dat zij HSP zijn. In mijn communicatie gebruik ik daarom het liefst de woorden hoogsensitief, HSP en overgevoelig, omdat die voor mij het duidelijkst aangeven wat ik bedoel. Ik heb zowel Nederlandse als Belgische volgers en het woord hooggevoelig zou verwarring kunnen scheppen die ik wil vermijden.
Meer weten over wat het betekent om hoogsensitief te zijn?
Klik hier.